Thursday, November 12, 2009

Tips Menyimpan Wang


Salam semua peminat dan pengunjung Teratakantik dan selamat datang bloger-bloger baru dan tak lupa juga pada pengikut-pengikut Teratakantik.Pagi ini sambil kita cuci mata , cik sue nak share dgn kawan-kawan semua kalau yang duk intai - intai tu mai masuk . Jgn malu.... jangan segan mari dekat sini yee apa yang cik sue nak share ni berguna pada kita semua terutama melatih diri kita menjadi penyimpan yg berjaya ..termasuklah cik sue

Setelah mendengar taklimat dan motivasi kewangan maka hari ini cik sue suka nak share lah sikit yee ..yelah kalau kawan2 nak pergi belajar ..boleh ...banyak kat luar tu ..tapi kena bayar ribuan ringit utk mendapatkan ilmu..jadi kita share sama2 jimat duit tukan ...cik sue dapat nipun free ..duit company ngeh..ngeh...jadi tak salah share hehehehe..tapi kalau nak tahu jugak lebih mendalam kenalah belajar heheheh cik sue bagitahu yg penting jee .

Tips menyimpan wang ..adehhh ada logiknya ni ...apa kata kita mulakan dengan langkah ini:-
Semua org berkerjakan? kalau tak kerjapun mesti berniaga kan??..income bulanan kitatu, kita agihkan bergini :-mesouch mari sini tengok ni hari Ahad ni odah bagi tahu ..

10% = FFA
( Financial Foundation Accounts ni kita simpan utk invesment- ASB)
10% = LTS
( Long Term Saving contohnya Tabung Haji )
10%= EDU
( Simpan utk anank2 contohnya Eduction Plan)
10% = PLAY-PLAY
( ini simpan utk kita pergi berjalan2 makan angin contoh CIMB)
55%= NECS BILL
(Bayar rumah,bil air,api dll...akaun gaji)
5% = SEDEKAH
( Yang ini mesti seupaya hidup kita lebih berkat)

Penceramah tu kata lagi insyallah kalau kita amalkan ini, hidup kita tak akan berhutang dan kita senangtiasa ada duit...insyallah ..aduhaii sekurang-kurangnya kena ada 5 akaun bank .

Kalau kita nak pergi makan angin kita gunalah akaun yg kita simpan kat CIMB tue kan khas tuk play2 gunalah yg itu...setiap 3 @ 6 bulan pergi bercuti untuk release tension dan penat kerja ..yang ni logik sebabnya kawan cik sue dah buat dah....

.selamat mencuba ..sikbaik ku dah buat sebelum ini ..taklah rasa menyesal dek kelambatan ...byeeee.

Hobi ku masa kini

12 comments:

Hanisumayyah said...

Terima kasih info ni..berguna sangat ni sebagai panduan, selalunya 5% yg bawah sekali tu kita lupa..yang play-play tu pulak terlebih...

umi_e said...

Salam... yang untuk play2 tu malah aja tak sempat nak simpan...

~Yatt~ said...

salam kak sue..
thanks for sharing..dolu2 sebelum terjebak penah buat camnie..but sejak menceburkan diri nie tetiba lupa daratan..hehehe..

zie said...

cik sue..tips yg sgt bagus...tq 4 sharing.

azlina said...

salam sue...
tip yg bgs ni sue..cuma kena kuat kan hati dan semagt menyimpan bkn semangat menyopping..he..he..

Saidah Samadi, Ipoh, Perak said...

Sue..bagus juga info ni yer.. tq

Teratakantik said...

salam,
Beutl gak tu hani ..kadang2 kita leka dgn kesibukan tapi kita lupa pada mereka yg kurng bernasib..apapun selepas ni sma2 kita hulur pada yg kurang ..amin

Teratakantik said...

k.umie..hehehe betul tu ada je masalah yg melanda conthnya xleh ada duit sikit mula kerta buat hall..saya selalu gak mcm niee

Teratakantik said...

Yat laling ..yat masih belum terlambat laa..sambung balik mana yang dah terguna tu...ambik loan asb kan bagus mulakan dari sekarang kalau tak leh banyak sikit pun dah kira bagusss....

Teratakantik said...

cik zie..sama2 .mana yag boleh kita sama share yee...mudah-mudahan

Teratakantik said...

kak lina,,heheeh nyoping tetap no 1 tapi simpanan tetap kena ada utk hari tua ngeh,,ngeh...

Teratakantik said...

saidah..ok kalau ada info lagi saya g tahu..

terima kasih semua yang sudi intai2 blog cik sue ..byeee