Wednesday, May 20, 2009

Bamboo

Salam, sebelum jari jemariku menyentuh pen bagi memulakan kerja hari ini...apakata saya segarkan mata dgn pemandang pinggan lama bercorak buluh bagi meghiasi blog ku ini...pinggan ni dah lebih 30tahun tapi masih nampak warnanya terang ...manakala teko dan bekas susu tampak warna kehitaman ...apa2 pun saya suke memandangkan susah nak dapat heeee


Pada peminat barang lama nie, kalau boleh samak dahulu sebelum display atau utk digunakan....

apa yang saya buat :
pertama: saya rendam dgn clorox beberapa jam lamanya, sesudah itu dibilas
kedua : setelah dibilas/siram , saya cari tanah liat dan rendam lagi beberapa
jam it almost took i day...
ketiga : selepas selesai buat ni semua saya rendam dengan air panas atau suam
bagi mengekalkan ketahanan pinggan mangkuk tersebut......

tapi setengan org kata cukup dgn samak dan bilas air dari paip jee...apa2 pun terpulang pada individu itu sendiri ...

14 comments:

rossana said...

sue..ari tu masa akak g kedai 2nd kt p.putih...ada tgk teaset buluh...masa tu tk rasa nak..tp bila tgk sue punya cantik plak...

~Yatt~ said...

cantiknyer k.sue..lain skit pattern nyer..ehh..mmg lawa ler..isk isk..jelesnyer..

k.akmal~ader lagi ke akk?kang dh kena rembat..hehe..

HomeCreative@teratakantik said...

Kak akmal,

nape tak rembat kak weiii...buluh tu tauu susah nk dpt ..ni patern zamn dulu2

HomeCreative@teratakantik said...

Yatt,

masih ada kot ..sebabnya masa akak balik tu hari ada cawan sebiji jee ....

Mat Gebu said...

Hmmmm....selalu tgk benda2 ni..lama2 mata boleh juling!!!....Ayat jelesss.....

inna said...

memang nampak cantik bila dah cukup setnya..

mulut cawan tu lebar sangat ek sue..rasanya corak lain belum jumpa lagi cawan bermulut lebar mcm tu...nampak lain dari yang lain selan corak buluh yang menarik......satu koleksi yang menggembirakan..hehehe..

HomeCreative@teratakantik said...

hehehe tak baik jeles mat ....suke ekk..tak apa kalau jumpa akak kasi mat biar tutup mata tak naik julingg heee..

HomeCreative@teratakantik said...

tu la kan k.inna, nak tunggu set jenuhh berzaman mencari...ni betul2 rezeki laa k.inna..

Sarah95 said...

cantiknya set buluh....
semuanya cantik2 belaka...dah berapa tahun mengumpul ni sue??

HomeCreative@teratakantik said...

hee kak sarah..lama tak nampak..

nak kata lama tak laa kot..tapi mejak kawin makin menjadi heeee

Ajmahs said...

Emm taun lepas ada la nampak org jual..tp tgk sipi2 je. Ni nk p tanya lagi la...

annie said...

salam sue...akak ni mmg ketinggalan la...baru je jumpa blog antik sue ni...apa2 pun 'welcome to club' tp akak tak layak masuk club antik ni...nanti akak nak merayau kat rumah sue ni...

oh ya,akak ada 6 set cawan buluh tp yg berkaki...

rossana said...

sue...tk rembat coz masa tu minat bunga k.kung jer...:(

yatt...tk tahu la ada ke tak lg...akak pg pun dh few mths....

Teratakantik said...

kak ani, terima kasih sudi masuk teratak kite...tunjuk laa kak