Sunday, May 17, 2009

Pelita Antik

Salam,

heee hari ini jumpa kawan antik yang baru first time jumpa ..kak ida dari kundang datang bertandang dicarboat sales ..suke laa jumpa kak ida ni walaupun baru first time jumpa tapi kami borak mcm dah lama kenal...

hee..selain dari hobi pinggan mangkuk pelita juga menjadi pilihan hati saya bagi menghias dinding dan juga sudut - sudut rumah....







ni pelita arwah emak ...dulunya karat tapi telah di make over jadi lah cunn....banyak simpan kenangn pahit dan manis semasa saya kecil2 dahulu .huhuhu tak boleh nak cerita nanti ku yang sedih ...cuma setiap kali pandang pelita ni maka wajah ibu mula bermain di benak fikiran ......



saya juga peminat warna maroon ....warnanya sama cuma yg berbeza adalah bentuk heee...

Pelita yg tinggi di beli dari sis hanim...klasik tuu..dan yang lain tu biasa laaa ada yg hop-hop dgn member2 yang minatnya sama dgn ku....dan juga beli dari kedai apek ......















Aladin, kiri dan kanan dari siapa lagi kalau bukan dari sis hanim..cantik dan cute ...yang lain hasil dari perjalanan merata tempat ..layan ekkk

15 comments:

~Yatt~ said...

isk isk...banyaknyer k.sue!!!! pelbagai btk n rupa..mmg nampak cantik sgt kalo dh byk2 cenggini..rak putih akak tu pun cam k.nor gak yek? akak beli kt KK decomart gak ker?berkenan lak..bole ltk teko2 cm k.nor wat tu..marbeles!!!

inna said...

aik ..ni ratu antik ke ratu pelita ni....hehehe..

amboiii banyaknyaa pelita....comey2 belako..kak inna minat yg bekas minyak dia porcelain...pelita yang folk art tu pun sweettt sangaaatt....

Mat Gebu said...

Ooo..minat pelita jugak ek...saya lom sampai seru lagi kak hal2 pelita ni, kecuali masa nak raya je, kita gantung pelita tepi rumah....Takpe, nanti kalau nampak pelita, kita rembat jugak lahhh..ahaks...

HazCottageCHaRm said...

jeng jeng jeng...ini dia ratu....mcm mcm ratu..he he....thumbs up dik..banyak kenangan eh....

azah said...

salam kenal...byknya pelita..akak baru sikit..sekarang dok cari yg maroon tu sebab tema rumah meroon dan gold tapi tak ada...keep up with you pelita...

HomeCreative@teratakantik said...

salam yatt,

apa khabar ..best tak makan angin??..

ooooo ye ke yat, akak tak tahu lak kat situ ada jual..heeeee tapi yang akak punya ni import dari Hong Kong very simple design ..warna dia like dark color tapi akak cat cream color heee....

HomeCreative@teratakantik said...

salam kak inna,

heee dua2 ratu pun boleh kahkahh...ooo ye ke, kita ada lagi satu pelita tapi cermin dia dah pecah ..nak cari sparepart dia susah laa kak inna...

HomeCreative@teratakantik said...

hai cik mat..elok laa tu kalu dah nak mula2 jinak dgn pelita nie ...leh tengok pelbagai bentuk dan rupa...

HomeCreative@teratakantik said...

sis hanim..

terima kasih sudi intai teratak usang ku ini ...

HomeCreative@teratakantik said...

kak azah,

salam kenal dari saya juga..boleh no problem....jom kak kita pakat kumpul pelita dan klasiknya barang heee

My Lil Cottage said...

cantik2 collection sue..puas dpt tengok kat sini cuci2 mata..hehehhe~kak ana

HomeCreative@teratakantik said...

heee laaa kak ana rupanya..terima kasih sudi masuk intai rumah buruk kita heheheeee

Mat Gebu said...

kak..tadi saya merempit ke kedai apek yang macam nak runtuh kat satu tempat ni...ada pelita tapi dah uzur...saya rembat jugakk leer....uzur = nampak antik kann....

HomeCreative@teratakantik said...

salam, mat ....

kahkah adus sakit perut mat weiii..kelakar laa hang ni..yee laaa antik2 ibarat org berjalan bawa tongkat laaa mat ...nanti tunjuk laa mat nak tengok ..polish2 la sikit kasi make up kan dia bagi nampak cunn heeeee

NorBie said...

Salam kenal..first time akk ziarah nie.. terus telekat.. suke tgk pelita2 sue..tersusun cantik je.. akk pon pengumpol pelita gak..meh le datang ke blog akk..