Sunday, June 7, 2009

Ketupat Sotong

sepatutnya hari ini aku dan keluarga kena pergi rumah mona kat rawang ( tapi dah call dia kami terpaksa batal atas sebab2 tertentu) lepas tu kita org akan pergi makan kenduri dekat UM dari UM kami akan ke Bandar Mahkota Bangi.... fuhhh padat betul laa jadual hari Ahad nie almaklumlah cuti sekolah, ramai org nikah kawin ........anak2 pun dah happy katanya mama nak bawa dia org pergi jln2..tiba2 terima panggilan saudara sebelah suami dari kelantan katanya dia orang skg berada d Klang dan nak datang rumah seramai 10 orang ...adusss semua racangan hari Ahad yang sepatutnya berjalan dgn lancar semua terpaksa dibatalkan ...jadi hari ini aku jadi tukang masak huaaaaa best jugak nak masak ketupat sotong lama dah tak makan nie..moral of the stories ..kita yg meracang tapi allah takala yg menentukan segalannya ..

Resipi ketupat sotong kelete...siapa terasa nak buat tuu ..haaaa ikut jeee yg kat dalam gambar tuu yee senang jee





OK..Dah masakpun ..inilah rupa ketupat sotong yang dah masak ..ni guna santan pekat dalam 5.00 jgn guna banyak ..agak2 nak tergelam bdn sotong tu jee ....Bila dah mendidih masuk laa gula melaka ..kasi manis2 buah ekkk....maaf laaa bateri hp kurengg tu ler yg buat gambar kat atas tu tak brapa terang ......jom makan sama heeee..

ini pula sotong yg siap disisi.utk mengisi beras pulut kedalam badan sotong eloklah guna 1 sudu teh ....jgn masuk beras pulut terlalu banyak nanti pecah ..( satu ekor sotong bersamaan satu sudu kecil beras pulut..kalau sotong tu besar lebihkan pulut sedikit dan masukkan bersama dgn santan yg direndam tadi tuu..bila kita makan dia ada rasa lemak sikit laaa.....jeng..jeng...nampak tak kepala dgn badan dah bercantum semula ...cara cantum tu kena buat mcm bentuk X .... hanya tinggal utk di masak je....

okies..dah siap pun ..tunggu utk kerja submat menyumbat lak hehee

Sediakan lidi utk mencatum badan dan kepala sotong ..dulu kita guna lidi laa tapi skg saya guna pengcukil gigi/batang satay..mana peminat kangkung niee...goda dgn piring sambal kangkung mgn lawa laaa ...
ni badan sotong yg telah di asingkan ..
Sementara dia kembang, asingkan kepala sotong yg siap dibersih tadi ...seperti dlm gambar diatas ..

Sesudah beras yg saya rendam tadi kembang, maka langkah seterusnya bermula ...saya toskan beras pulut tadi kendian saya rendam dgn santan pekat yg telah dicampur dgn sedikit garam dlm beberapa minit ....santan dalam 1.00 jeee utk rendam ni ....

terlebih rajin laa pulak ....ni beras pulut di rendam dgn air biasa .....2 cawan je tau ..guna bekas ayan ..lahh kasi cunn sikit ..

Ayu..ini laaa rupa bekas ayan ayu yg suruh cik su beli tuuuu RM 20.00 je ..murah tahap gabannn kannn.........

3 comments:

~Yatt~ said...

wah2 k.sue..cenggini ghupanya nak buat ketupat sotong..hehe..sblm nie tau makan jer..dok melayoq org ngan tureen bowl & oval bowl tu..ceq takdak..huwaa....

Teratakantik said...

yatt...cuba laa buat ..mesti jadi punya ..sng jee tu...

rossana said...

sedapnya sue....ni feberet akak ni..tp nk buatnya tu yg tk bape rajin ni...